Er zijn honderden apps om beeld te maken en bewerken. Hoe kies je de beste? Door er eentje te downloaden en te proberen. Veel apps lijken op elkaar. Het onderstaande lijstje staat op dit moment op mijn (Android)telefoon.

Van de Britse fotografe Emma Davies, die een handig Instagram-account heeft voor fotografen (met een ‘echte’ camera), hoorden we de volgende tip: je hoeft maar 3 apps te hebben. En wel:

  • een editing app (bewerken)
  • een collage-appp
  • een video-app

Ikzelf wil daar nog aan toevoegen een:

  • tekst-app

De rest kun je van je smartphone kieperen. Je moet zelf uitmaken welke app voor jou het beste werkt. Ik heb er natuurlijk meer dan deze 4, want ik vind het superleuk om ze door elkaar te gebruiken. Vaak bewerk ik een foto in wel 3 apps achtereen. Ik maak alle beelden boven de blogs in Content Family zelf.

Deze foto heb ik bewerkt met mijn apps:

app

De originele foto voor bewerking.

 

De foto bewerkt, van linksboven naar rechtsonder: 1. vrijstaand gemaakt beeld met Eraser 2. illustratie gemaakt in Pixlr-o-matic en daarna met Photo Editor doorbewerkt 3. Collages maken kan met de apps Photogrid, Layout en Fuzel, maar ook direct in Instagram. 4. gemaakt met Snapseed: met twee teksttoepassingen en de rand (lijst) aangepast. 

 

Wat uitleg over de gebruikte apps:

1. & 2. Photoshop Express en Photo Editor-

Basis-app voor: foto’s verbeteren, bewerken met een filter, spiegelen en bij- en uitsnijden. Een goede andere editing app is Photo Editor-.

3. PhotoGrid

Gebruik ik het vaakst en dat al geruime tijd. Om foto’s te voorzien van stickers of tekst, om slideshows of animaties te maken, of om collages te componeren.

4. Pixlr-o-matic

Geeft met gekke filters en spectaculaire effecten je foto artistieke schwung. Is met name geschikt voor het maken van horizontaal beeld. Het beeld bovenaan deze blog is deels met deze app gemaakt.

5. Snapseed

Soms is het zo’n druilerige dag waarop al je foto’s nét even te donker uitvallen. Of je hebt iemand met tegenlicht gefotografeerd, waardoor het gezicht te donker blijkt. Met de app Snapseed kun je je foto’s wat zonniger en lichter poetsen, met een natuurlijk effect. Zo doe je dat:

Download en open de app. Klik op een recente foto die je wilt verbeteren. Je ziet rechtsonder een pennetje verschijnen. Als je daarop tikt, krijg je allerlei bewerkingsmogelijkheden te zien. Ik gebruik zelf vooral de twee bovenste menuutjes Afstellen en Details. Door deze aan te klikken en bij elk onderdeel je vinger over de foto te schuiven, zie je welke verschillen je kunt maken. Met de tool Bijsnijden kun je de foto beter kaderen. TIP: Als je een minder recente foto wilt bewerken, moet je deze ‘delen met’ Snapseed om de app te gebruiken. Met de Tekst-functie kun je hele hippe plaatjes maken voor je sociale media.

6 & 7. Layout en Fuzel Collage

Layout is een strakke collage-app van de makers van Instagram. Maakt het ook mogelijk foto’s van je Facebook of Instagram te trekken. Zo kun je bijvoorbeeld al je ‘foto’s van de week’ in een overzicht plaatsen. Deze app lijkt ook wat op Fuzel Collage.

8. Boomerang

Geinige app van de makers van Instagram om een ‘bewegende foto’ te kunnen maken. Probeer het eens uit door iemand die zwaait te fotograferen (vinger langdurig op de knop houden).

9. Quik van GoPro

Gauw een video maken om te delen op sociale media? Maar ben je licht onhandig? GoPro biedt met Quik een app waarmee ook jij van je foto’s een snel en wervelend filmpje kunt editen in verschillende trendy stijlen en met swingende muziekjes.

Toegift: 10. Eraser

Voor het vrijstaand maken van beeld.