In Londen op de tech-marketingbeurs TFM&A kun je trends spotten en kijken wat beklijft. Ik pikte er 4 innovaties voor contentmarketing met video op. De 5de kwam ik tegen in de pub.

  1. Video & printVideo in Print

Voor degenen die papier maar geen goodbye kunnen zeggen, of degenen die weer ’s wat anders willen dan een site of app, is er de combi ‘print & video’. Verschillende bedrijven hebben zich op dit contentduo toegelegd.

Voorbeeld: een luxe brochure, met daarin een uitsparing met een schermpje, dat een video toont zodra je een pagina omslaat. Bij elke nieuwe pagina, wordt ook een nieuwe video getoond.

Ik kon me er direct talloze mogelijkheden bij voorstellen. Een sprookjesboek, een receptenboek, een portfolio van een bouwbedrijf. Ik zag zelfs een spannende detectivegame met lees- kijk- en speurwerk voor me. Video&print kan ook als nieuwjaarswens of aankondiging van een jaarverslag mogelijkheden geven. Of voor leermethodes en handleidingen.

  1. Short video, shorter video

Alles moet korter. Geschreven teksten – dat weten we allang ja, want beeldschermlezen vereist beknoptheid in woorden. Anno 2015 moet het nog veel korter, gezien de minischermpjes van telefoon en tablet. En nu moet ook de video eraan geloven. Omdat mensen steeds massaler filmpjes bekijken op hun smartphone, is hun geduld om eens ‘te gaan zitten’ voor zo’n filmpje afgenomen. En de zenuwachtigheid inzake databundeloverschrijding maakt dat geduld nog weer ’s stukken minder.

Een Vlaams animatiebedrijf stond derhalve de 1-minuut-video te promoten, want volgens hen is 60 seconden meer dan genoeg en inmiddels maken ze op behendige wijze ook al veel kortere 10-secondenvideo’s met toch voldoende informatiegehalte, waarnaar almaar meer vraag is.

  1. Verrijkte 360-graden-video

Ze zijn al jaren vooral in vastgoedwereld en de horeca populair: de 360-gradenvideo’s (ook via Google streetview) om lekker binnen te kunnen gluren in een te huur staand kantoor, een te boeken restaurant of hotelkamer. Inmiddels kunnen deze video’s meer tonen dan alleen dat panorama van een ruimte. Over elk mogelijk object dat je in beeld kunt scrollen, is extra informatie te geven via een extra pop-up-video, een geschreven tekst of geluidsfragment.

Voorbeeld: Een sportschool waar je van elk toestel alvast de locatie, de werking en de calorieënverbranding of spierbevordering kunt uitchecken. Ook voor huisjesparken, attracties, toeristensteden of musea is zoiets interessant: om de voorpret van een bezoek of vakantie bij hun (potentiële) klanten te vergroten.

Dit is dus een experience verder dan de website met losse foto’s, losse filmpjes en een plattegrond.

  1. Video & beacons

Een beacon is een blue tooth-zendertje dat je op een specifieke plek plaatst om elektronische informatie te verspreiden binnen een afgestelde straal van dat punt. Bijvoorbeeld op een pand, een standbeeld, een schilderij, een winkelschap.

Dat apparaatje houdt de gemoederen al een tijdje bezig in marketingland. De zendertjes maken het bijvoorbeeld mogelijk om een consument die argeloos een winkel passeert via zijn smartphone te bestoken met weekaanbiedingen, of dit zelfs te doen tijdens zijn rondje langs de schappen van die winkel, uiteraard afgestemd op zijn eigen voorkeuren, gebaseerd op eerder koopgedrag of zelfs persoonlijk profiel.

Dat vindt de marketeer an sich een razend interessante optie, maar diezelfde marketeer beseft zich ook dat de consument ook een grote afkeer kan krijgen van de winkel die op deze opdringerige wijze opereert. Met een zender kun je zenden, maar zit de ontvanger er op te wachten? Het eeuwenoude communicatievraagstuk.

Dus: wanneer of hoe is inzetten van de beacon-technologie acceptabel? Als je deze wat sympathieker inzet, bijvoorbeeld in een museum, dierentuin, festival of stadswandeling, waar de bezoeker er zelf voor kan kiezen om interactieve begeleiding te krijgen. Op de Londense beurs toonden enkele bedrijven de mogelijkheden van de beacons op deze manier, ook in combinatie met onder andere video, animatiefilm en games.

Voorbeeld: je wandelt door een stad. Van tevoren heb je een app afgestemd op de door jou ingestelde voorkeuren ‘fashion’, ‘architectuur’ of ‘historie’. Of ‘New Wave jaren ’80’ of ‘sterke verhalen’. Al lopend krijg je filmpjes te zien over een verhaal dat zich op de locatie afspeelde, zoals een stukje documentaire over een beroemde bewoner, of een interview met de architect, schrijver, muzikant.

Wat meer pull en minder push dus.

Zo’n combi kan ook vast werken in een puur commerciële omgeving. Kwestie van nadenken over welke content interessant en gewild is voor/door de ontvanger.

  1. Video: doe-het-zelf

Na het beursbezoek stapte ik binnen bij een pub, om daar een pint te drinken. Naast me zat een man met een uitzonderlijke, kloeke camera op z’n tafel. Dat bleek een zogeheten Blackmagic te wezen. De eigenaar vertelde enthousiast, want met dat ding kon hij zelf opnames maken met speelfilmkwaliteit. Mooi ding, maar kost toch nog een vette som geld. Ik zie het doe-het-zelven vooral uit de smarrtphone en andere betaalbare gadgets komen, zoals de GoPro en TomTom Bandit.

 

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.